CompanionAble

Een slimme woning die samenwerkt met een vriendelijk robotmaatje om mensen met milde geheugenproblemen een handje te helpen in hun dagelijkse activiteiten.

CompanionAble is een onderzoeksproject waarin naast Smart Homes nog 17 partnerbedrijven en universiteiten samenwerken gedurende vier jaar. Het project combineert het beste uit beide werelden van domotica en robotica om mensen met vergeetachtigheid zo optimaal en prettig mogelijk te ondersteunen. 

Het slimme huis is 24 uur per dag actief in alle ruimten van de woning en houdt een oogje in het zeil. De robot fungeert als een mobiel maatje waarmee natuurlijke interactie mogelijk is via spraak en het aanraakscherm en speelt een belangrijke rol in de motivatie van mensen. Wanneer deze twee gaan samenwerken, met hulp van andere slimme apparaten in de woonomgeving, zijn veel zeer nuttige scenario’s denkbaar. Denk aan ondersteuning op het gebied van het nemen van initiatieven, het bieden van structuur gedurende de dag, het herinneren aan medicatie, spellen zoals geheugentraining, slim agendabeheer, het stimuleren van sociale interactie, en het beiden van veiligheid.
  

Smart Homes is verantwoordelijk voor de gebruikersonderzoeken en uitgebreide pilots in Nederland. We zijn intensief betrokken bij werkzaamheden op het gebied van behoeftebepaling, conceptvorming, ethiek, integratie en uiteraard alle fases van het gebruikersgericht innoveren. 

In mei 2012 hebben in De Slimste Woning van Nederland de laatste gebruikerstesten plaatsgevonden waarin het CompanionAble-systeem zeer uitgebreid, over meerdere dagen, getest is met vele eindgebruikers; mensen met beginnende vormen van dementie en hun partners.

In het volgende filmpje krijgt u een indruk van de concepten van CompanionAble.

 

Projectinformatie

Projectpartners

Smart Homes werkt in dit project samen met: