KNX veel in het nieuws: is het wel een makkelijk te hacken systeem?

Friday 22 February 2019

21 februari was de veiligheid van KNX veel in beeld: Domoticasystemen die volgens de KNX-standaard werken en aan het internet gekoppeld zijn, zijn in een handomdraai te hacken. Dat blijkt uit een onderzoek van een ethisch hacker van Computest. In Nederland zijn er 1.322 gebouwen, kantoren en huizen die met zo’n systeem zijn uitgerust, in België 673 (bron: Computable). Maar is het allemaal wel zo zwart-wit?

Het onderzoek toont dat de systemen die zijn gebaseerd op deze standaard, veelvoudig aan het internet gekoppeld worden. Omdat zij geen authenticatie bevatten, kunnen kwaadwillenden de systemen eenvoudig hacken en op afstand onder meer de beveiliging, verlichting, airconditioning en verwarming van huizen en kantoren bedienen (bron: telecompaper).

Toch zijn er in de pers wat tegengeluiden opgekomen: het komt er op neer dat niet KNX de zwakke schakel is, maar de slecht beveiligde internetverbindingen waarmee een koppeling wordt gemaakt om KNX op afstand te kunnen besturen. Vergeet niet dat deze technologie ons juist het hoofd kan bieden tegen de grootste maatschappelijke problemen van het heden en de opkomende decennia. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het grote tekort aan de zorg, waarbij innovatiezorgtechnolgie wellicht een van de enige uitkomsten kan bieden voor het gezonder en gelukkiger ouder worden.

Ons advies? Wees zeker bewust van wat er om je heen gebeurt en wees voorzichtig met wat je deelt. Echter, wees niet te wantrouwig voor de technologie en laat het ons helpen waar dat mogelijk is.