LEAGE

Leage: Learning Games for elder Europeans

LEAGE staat voor LEARning Games for elder Europeans. Het is een project binnen het Lifelong Learning Programma – Grundtvig (Adult Learning). Het LEAGE project is 1 januari 2011 gestart en zal 2 jaar duren. 

Mensen ontwikkelen zich en leren gedurende hun gehele leven. Als mensen ouder worden is het belangrijk om mogelijkheden te bieden voor educatie, dat tegelijkertijd communicatie en sociale interactie bevordert, maar ook nog leuk en vermakelijk is. Traditionele leermogelijkheden richten zich voornamelijk op jongeren, vereisen fysieke aanwezigheid in een leerinstelling, of vereisen ICT kennis binnen eLearning omgevingen. Oudere mensen kunnen problemen ondervinden om hieraan deel te nemen vanwege mobiliteitsbeperkingen en ontoegankelijke ICT. Verder is de inhoud van het lesmateriaal niet altijd goed afgestemd op de wensen en behoeften van oudere mensen. 

LEAGE richt zich op het ontwerp van innovatieve ‘lifelong learning’ ICT voor oudere mensen in Europa, met een bijzondere focus op de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van leermogelijkheden. LEAGE verwacht dat educatieve (sociale netwerk) computerspellen hier een bijdrage aan zouden kunnen geven. Deze computerspellen zullen ontworpen worden om de competenties van oudere personen op het gebied van zorg, reizen, buitenlandse talen, technologie, etc. te vergroten. De aantrekkelijkheid en het spelelement zullen een mogelijke motiverende invloed hebben op de continuïteit van deelname. 

Door ook samenspel (multiplayer) aan te bieden, bijv. met kinderen en kleinkinderen, kan LEAGE oudere mensen helpen in het onderhouden en eventueel vergroten van hun sociale netwerk. Verder zal de inhoud van het lesmateriaal aansluiten op de specifieke leerbehoeften van de beoogde doelgroep. De computerspellen zullen ontwikkeld en geëvalueerd worden met eindgebruikers, in drie Europese landen: Nederland, Spanje en Griekenland. Naast Stichting Smart Homes, neemt Ananz Ouderenzorg uit Geldropook deel aan het LEAGE project. In samenwerking met Smart Homes zal Ananz zich voor een groot deel richten op de evaluaties van de computerspellen. Een maand lang zullen ongeveer 25 bewoners deelnemen aan de evaluaties en voor 3-5 bewoners zullen de computerspellen beschikbaar zijn in hun eigen woning.

Bezoek de projectwebsite op leage.exodussa.com

 

Projectinformatie

Projectpartners

 
Smart Homes werkt in dit project samen met: