SEAS2Grow

Friday 27 July 2018

Seas2Grow richt zich op de vergrijzing in het 2zeeëngebied, waar sociale en medische voorzieningen en betaalbare huisvesting in tijden van economische crisis onder druk komen te staan

SEAS2Grow

SEAS 2 Grow is een Interreg 2 zeeën project waarin een proactief zilveren economie-ecosysteem zal worden opgezet voor de versnelling van technologische en sociale innovaties bestemd voor de 2 zeeën-markt. Hiervoor worden nieuwe instrumenten, methodes en diensten ontwikkeld die bestemd zijn voor alle betrokken partijen (bedrijven, lokale overheden, senioren, gezondheidsinstellingen, etc.).

Verder zal SEAS 2 Grow ook samenwerken met lokale overheden om gemeenschappelijke strategieën en nieuwe financiële modellen ontwikkelen en implementeren. Hierdoor zullen ouderen en hun familie profiteren van innovaties die hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

Verwachte resultaten van Seas2Grow zijn:

Een gemeenschappelijke markt benadering, inclusief een strategische gids, nieuwe financiering modellen en een strategisch actieplan

Een grensoverschrijdende accelerator die in vier stappen oplossingen voor de zilveren economie test. Bij elke stap worden een aantal 2 zeeën-regio’s betrokken, afhankelijk van expertise en beschikbare faciliteiten van de partners, waaronder verkenningssessies, experts en test/demo-woningen in een realistische gebruikersomgeving, living labs bij verzorgingstehuizen en business labs om toegang tot de markt te analyseren.


Nederland was/is betrokken in de volgende projecten:

Wave 1

 • Entusia. Entusia  BVBA  verkoopt voornamelijk speciaal ontworken ondergoed voor vrouwen die last hebben van urine incontinetie. Entusia wil ook een productlijn ontwikkelen voor mannen in de snelle toekomst. Eén op de zeven mensen (vrouwen, mannen en kinderen) hebben last van urine incontinetie, maar het is een taboe om hierover te praten. Entusia ondergoed breekt dit taboe, omdat patiënten geen inlegkruisjes, maandverband of luiers meer nodig hebben.
 • Familities. Familities  is een mobiele en web applicatie die de familie support van een oudere optimaliseert. Aangezien iedereen andere agenda’s heft, helpt Familities om visites te coördineren en te bellen om zeker te zijn dat de oudere elke dag in contact is met de familie, het laten weten aan de hele familie hoe de oudere het doet na visite of een belletje, en de oudere verzorgers kunnen ook in het proces worden geïncludeerd. 
 • Freya. Onze ambitie is om ouderen te motiveren en aanmoedigen om hun zittende levensstijl te veranderen en om meer lichamelijk actief te zijn in het dagelijks leven. De novel walker is een wandelondersteuning, bewegingshulpmiddel en rehabilitatie middel: allesin-één.  De standing walker voor volwassenen bevordert waardigheid, voorkomt vallen wanner men op staat en geeft onafhankelijkheid aan de gebruiker. Op dit moment moeten senioren die thuis wonen met beweegproblemen veel ondersteuningsapparaten gebruiken in meerdere kamers, of de verzorger moet hen helpen om op te staan. Zonder deze hulp blijven ouderen vaak te lang zitten of zijn ze te veel gefocust om zichzelf over hun lichamelijke grens te duwen met het risico om te vallen.
 • MoveUp. moveUP  is een startup, opgericht in november 2017. De missie van moveUP cvba is het drastisch verbeteren van de uitkomst en de kosten effectiviteit van het herstellen van chirurgie. In eerste instantie was de focus op de patiënt gericht die een totale vervanging had van de knie (TKA). moveUP biedt een volledig automatische gepersonaliseerde tele rehabilitatie oplossing aan voor patiënten en hun stakeholders. De oplossing zal, gebaseerd op verzamelde preoperatie (baseline metingen, persoonlijke en medische profielen van de patiënt) en perioperatieve (type implantaat, complicatie, anesthesie, etc.) een ideaal rehabilitatie pad uitzetten voor elke patiënt persoonlijk. .
 • Sensara. Sensara  was ontwikkeld in de periode 2001 – 2011 door de TNO, als een oplossing voor ouderen die zo lang mogelijk onafhankelijk wilde blijven en zich veilig voelen in hun eigen huis. Door Sensara HomeCare hoeven ouderen geen apparaat op hun lichaam te dragen en kunnen zij zich nog steeds veilig voelen, omdat zij weten dat er een signaal gestuurd zal worden naar hun mantelzorgers of professionele verzorgers. Sensara HomeCare zorg ook voor minder stress voor mantelzorgers, aangezien zij hierdoor betere inzichten hebben over de ouderen door het gebruik van een app op hun smartphone die hen verteld hoe het met de oudere gaat. Wanneer er een serieuze verandering is in de dagelijkse routine wordt er automatisch een signaal naar hun smartphone verzonden.  

Wave 2

 • Kemuri. Kemuri combineert IoT hardware met een AI bewustmaking systeem. De hardware is een multisensor stopcontact dat data verzameld over bewegen, vermogen gebruik, temperatuur, vochtigheid, stroomvoorziening en batterij voltage. Data wordt verwerkt door AI algoritmes die activiteit patronen leert en automatisch een alert stuurt wanneer er significante veranderingen zijn. Proeven hebben de app al gedemonstreerd wanneer mensen in het ziekenhuis waren opgenomen, op vakantie gingen en risico hadden op een oververhitting. Berichten worden verstuurd naar de verantwoordelijke personen, zoals familieleden, verzorgers of 24/7 alarmcentrales.
 • Klup. Klup is een sociale app voor senioren (50+) met als hoofddoel eenzaamheid en sociale isolatie te verminderen. Mensen worden gelinkt aan elkaar gebaseerd op gedeelde interesse en locatie. The app zorgt dat je nieuwe mensen in je omgeving kan ontmoeten en vervolgens zelf activiteiten kan organiseren of bijwonen in je omgeving.  
 • P2Solutions. P2solutions is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoek, ontwikkeling en de productie van monitoring systemen die de kwaliteit van leven van de gebruikers wil verbeter. Op dit moment werkt p2solutions aan twee productsoorten: slimme luiers en slimme matrassen. Deze laatste noemt men HEBE, en deze zorgt ervoor dat men zeer precies de drukverdeling kan meten op het matras. Dit maakt het mogelijk om verschillende kenmerken te monitoren, zoals, maar niet gelimiteerd tot: positie, beweging, zweten, hartslag en aanwezigheid.  
 • Walk With Path. Walk With Path (WWP) is een gezondheidsbedrijf die zich richt op preventie van letsel, verbeterde bewegelijkheid en een gebruikersgericht ontwerp en interventie. De producten zijn therapeutische interventie apparaten dat vallen voorkomt en beweeglijkheid verbetert. Op dit moment zijn er twee hoofdproducten: (a) Path Finder, een bevestiging aan uw schoen dat visuele aanwijzingen projecteert, om de balans te verbeteren en de looppas bi Parkinson, en (b) Path Feel, een trillende binnenzool, de haptische terugkoppeling verbeterd naar de voetzool. Het eerste product is al op de markt gekomen, het laatste is nog onder ontwikkeling. 

Wave 3

 • Lifebloom. Lifebloom  ontwikkelt een medische apparaat dat gehandicapte mensen fysisch ondersteunt om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Met dit apparaat kunnen zij zelfstandig opstaan en lopen. Aangezien zij een gedeelte van het apparaat dragen, kunnen zij niet vallen. Het is intuïtief, ergonamisch en financieel toegankelijk. Met Lifebloom kunnen gebruikers weer de controle van hun leven terugkrijgen en hun autonomie behouden.
 • Senseradar. Al ruim twintig jaar zijn wij bezig met goed slaapadvies te geven en zo ontstond onze verwondering: alles om ons heen wordt slimmer, behalve ons bed! Daarom hebben wij samen met enkele hoge scholen en universiteiten in Nederland en België de Sleepradar ontwikkeld.
  De innovatieve elektronica in de matras helpt – volledig contactloos – met het analyseren en optimaliseren van uw slaap. Gedurende de nacht wordt uw hartslag, slaapfases, ademhaling en beweging gemeten.
 • TUOI. TUOI  street naar design producten en diensten dat het leven makkelijker maakt voor de zilveren leeftijd en daarbij aantrekkelijk zijn voor alle generaties. TUOI gelooft in mooie, eleganten producten die kunnen helpen genieten van het heden door middle van comfort, veiligheid en fucntionaliteit.
 • Kintell. Kintell is een start up in Cambridge die technologie ontwikkelt met als doel ouderen te assisteren om langer onafhankelijk, met vertrouwen in hun eigen huis te wonen, zonder zorg, voor langer. De innovatie is een set van drie apparaten die in verschillende kamers worden gestoken in stopcontacten in een seniors huis, en functioneren als nachtlicht.

Heeft u zelf interesse om deel te nemen aan de vierde Wave van de Age Tech Accelerator?
Kijk dan snel op Age Tech Accelerator website voor de procedure.

 

Projectinformatie

Programma: Interreg IV A
Looptijd: september 2016 - augustus 2020
Smart Homes contactpersoon: Marjolein Winters
Projectwebsite: www.seas2grow.com

Projectpartners

Smart Homes werkt in dit project samen met: