Smart Homes starts testing a special robot

Thursday 24 May 2018

Wednesday 24 May, Smart Homes started testing a special robot named TiaGo, which supports people with Mild Cognitive Impairment (MCI) with their daily activities. Smart Homes tests the possibilities of TiaGo together with users, and after, the feedback will be processed in the European researchproject ENRICHME, of which the robot is part of.  

[Translate to English:] Medische meting

[Translate to English:]

Ook biedt de robot inzicht in verschillende gegevens. Zo is het instaat om fysiologische parameters te registreren. Door middel van een thermische camera meet het onder andere de hartslag van een patiënt. Dat gebeurt geheel onopvallend, door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen zorgt TiaGo voor afleiding terwijl het de medische gegevens opslaat, waarmee (mantel)zorgverleners kunnen mee kijken. Daarnaast is het apparaat ook ‘handig’. Het is in staat om objecten te vinden, denk aan een bril, sleutelbos etc. Ook spoort het mensen aan actief te blijven, kan het je een boek voorlezen en stimuleert het persoonlijk contact door een overzichtelijke agendafunctie.

[Translate to English:] Gebruikersonderzoek

[Translate to English:]

Een kernwaarde van Smart Homes is dat de mens áltijd centraal staat. Techniek moet altijd in dienst staan van de mens, niet andersom, volgens algemeen directeur Corien van Berlo. “Daarom is de feedback van de gebruiker ook zo belangrijk”, vertelt Pasmans. De komende weken worden verschillende voorgeprogrammeerde scenario’s  in De Slimste Woning van Nederland en ook in Italië, door Fondazione Don Carlo Gnocchi Onlus,  onder de loep genomen waarna evaluatie met de testpersonen volgt. Na doorontwikkeling van de techniek vinden vervolgens nog tests plaats in Polen, Engeland en Griekenland waarbij een robot gedurende langere tijd mensen écht thuis gaat ondersteunen.