Zorg

Domotica in de zorgomgeving

 

Zorgen voor elkaar dat is waar we als mensen goed in zijn. Desondanks komen we op het gebied van zorg in de nabije toekomst aardig wat uitdagingen tegen die om flexibiliteit, vernieuwing en samenwerking vragen. Iedereen voelt de uitdagingen die het dreigende tekort aan zorgmedewerkers, het groeiende aantal ouderen, de toename in levensverwachting (en de toename van chronische ziekten) met zich mee brengen. Gelukkig kunnen we uitdagingen ook als kansen formuleren. Domotica biedt mogelijkheden om deze kansen waar te maken in de praktijk.

Domotica, toegepast in zorgprocessen, gaat om meer dan alleen technologie en woningautomatisering, het gaat om zelfstandigheid en goede zorg, om vrijheid en gemoedsrust, om eigenwaarde en  participatie tot op hoge leeftijd. Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat domotica een rol kan spelen in de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van mensen. De wereld van de zorg zal langzaam maar zeker steeds meer haar intrede doen in the thuisomgeving van mensen. De rol van de zorgaanbieder verandert en wonen en zorg komen dichter bij elkaar te liggen. Laten we eraan werken dat we de zorg voor elkaar - met mekaar - voor elkaar krijgen. Domotica kan ons daarbij een figuurlijk handje helpen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar gerealiseerde woonzorgprojecten, de lopende Slimme Zorg projecten en naar  toekomstgerichte onderzoeksprojecten, waaran Smart Homes meewerkt of gewerkt heeft.