Focus op 2020: Slim, groen of automatisch wonen?

Laatste nieuws

  09 februari 2017

  Focus op 2020: Slim, groen of automatisch wonen?

  Themabijeenkomst


  Het begrip slim wonen is breed, heel breed. Wat wordt hier onder verstaan en bovenal: Wanneer is een huis slim? Als het comfort verhogend is met behulp van techniek, als het energetisch in elkaar steekt of het veilig is, de data security op orde is, of dit allemaal?

  Bij het creëren van intelligente woon-en leef omgevingen komen veel belanghebbende partijen kijken. Ieder met een eigen rol, voorkeur en mening. Op 23 maart komen we daarom samen en richten we samen, vanuit verschillende visies, een blik op ‘de woning van 2020’.

  Samen bouwen, maar waar aan? Sneak peek programma:


  Wonen 2020: De potentie van data
  Patrick Koch , Adviseur Energie en Duurzaamheid – Heijmans Vastgoed Woningbouw b.v.

  Halverwege 2015 introduceerde Heijmans SlimWonen; Standaard huisbesturing in ieder nieuwbouwkoophuis, standaard interactiviteit in ieder huis. Dit op basis van herkenbare kenwaarden voor de woonconsument: comfort en veiligheid. Hoe ontwikkelt SlimWonen zich verder en welke interactiviteit kent een huis in 2020? Welke kansen liggen er, voor de consument en professionele markt, als datastromen daadwerkelijk benut worden? Heijmans neemt u mee in haar visie op het interactieve huis en de nieuwe use-cases die daaruit ontstaan.

  De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt
  Remko Cremers, Senior projectmanager Innovatie – Alliander


  Een belangrijke opgave binnen de energietransitie is energiebesparing in de gebouwde omgeving. Het is de eerste en vaak de meest rendabele stap in de transitie naar een duurzame, betaalbare energievoorziening. Alliander wil de markt van energiebesparing in beweging brengen door te stimuleren, faciliteren en versnellen. We gaan graag in gesprek over hoe we dat doen en welke vraagstukken hierin belangrijk zijn.

  Innovatie als next step voor duurzamere en circulaire economie
  Henk Kuipers, Innovation Manager - Rabobank, Irrigation Assist


  Op de Innovatie afdeling van de Rabobank wordt gewerkt aan een platform dat het makkelijk gaat maken om apparatuur af te nemen als een dienst in plaats van deze te kopen. Denk aan wasmachines, CV ketels of bijvoorbeeld elektrische auto's. Samen met bedrijven zoals Remeha, Eneco en de startup Homiepayperuse wordt er gewerkt aan een Proof of Concept. Pay Per Use; samen innoveren voor een duurzamere meer circulaire economie!


  WoonConnect – virtuele energiesimulatie voor bewoners

  Paul van Pelt, Directeur - Twee Snoeken

  Via WoonConnect krijgen bewoners een digitale sleutel tot de virtuele kopie van hun huis. Zij kunnen dit huis virtueel bewonen en zien hoe zij het energiegebruik kunnen beïnvloeden met hun gedrag en de apparatuur die zij in huis hebben. Bovendien kunnen zij hun huis virtueel verbouwen op basis van een groot aanbod aan maatregelen. In het achterliggende BIM model wordt automatisch uitgerekend wat dat kost, wat het oplevert en hoe dat eruit ziet. Energie transitie wordt zo een logisch onderdeel van elke verbouwingswens.